czyli mania czytania i inne takie
Blog > Komentarze do wpisu
Oda do ziemniaka
O Ziemniaku! Tyś niedoceniony,
choć w wartości odżywcze wyposażony.

Nie chciał Cię nikt zjadać w moim domu,
resztki często wyrzucałam po kryjomu,
ile bym nie obrała i nie ugotowała,
czy z wody, czy puree, zawsze jakaś część zostawała.

Aż w końcu znalazłam sposób na Twe przygotowanie,
taki, że wyszło niezwykle pożądane danie.

Trzeba Cię obrać, no i na ćwiartki pokroić,
do miski wlać olej, wsypać mąki, przypraw i posolić *,
potem dobrze Cię w tym obtoczyć, na blasze układać,
piec 40 min. w piekarniku i na stół podawać!



* Proporcje na 4 średnie ziemniaki: 1 łyżka oleju ( w oryginale oliwy), 1 łyżeczka mąki, 1 łyżeczka soli ( w oryginale czosnkowej) i 1 łyżeczka przypraw ( np. oregano, bazylia, ja dałam gotowej mieszanki do pizzy). A cały przepis pochodzi z książki Beaty Lipov - "Dzieciaki do kuchni, czyli rodzinne gotowanie".
sobota, 15 maja 2010, maniaczytania

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/05/15 13:43:49
heh ja jednak najbardziej lubie puree
pzdr
-
2010/05/27 18:37:48
Dambski - puree jest ok, ale takie pieczone :)
Chociaż teraz to, co lubię najbardziej - młode ziemniaczki :)
Pozdrawiam również.
Spis moli